2020. június 25., csütörtök

Laurusz nobilis - fűszerbabér,babér NÖVÉNY - Jelenlegi ára: 2 150 Ft


Laurus nobilis - fűszerbabér
Az ár 1 db gyökeres növényre értendő, mely kb. 20-30 cm magas.
Kertbe, virágládába, erkélyre, teraszra, kőedénybe, cserépbe.
Szegélynövénynek, vegyes ágyba, virágládába, erkélyre.
Vágott virágnak is alkalmas.
További termékeim:    Csodaszepviragok termékei a TeszVesz-Vatera piacterén
Kérlek, nézd meg a többi aukciómat is, hátha találsz még valami hasznosat, így a postaköltségen tudsz spórolni.
Laurus nobilis
népies nevén:   Albertlevél, Szagos levél, Illatfa
angol nevén:    Bay laurel, Bay leaf tree
német nevén:   Lorbeergewä chs
Származás, elterjedés:  A népes babérfélék családjába (Lauraceae) tartozó növény Kis-Ázsiából származik, de szinte a világ minden mediterrán éghajlatú részén ültetik díszkertekbe, illetve termesztik, mint fűszernövényt. A legnagyobb, és sokak szerint a legjobb minőségű fűszert adó ültetvények Törökországban és Kaliforniában vannak.
Az egyik legrégebb óta ismert és használt fűszernövény, melynek tudományos nevében a latin laurus szó a babért, a nobilis a nemest jelenti.
Leírás:  Örökzöld cserje vagy fa, természetes élőhelyén 5 – 15 méter magasságot ér el. Sötétszürke törzse alacsonyan ágazik el, az idősebb növény jellegzetesen piramis alakú. Bőrszerű, ép szélű levelei lándzsásak vagy tojásdadok, színük felül fényes mélyzöld, fonákjukon matt. A levelek hossza 6 – 10 cm. A levél a benne található illóolajoktól és csersavaktól fűszeres illatú és kesernyés ízű. A levelek tövéből eredő fürtös virágai kétlakiak vagy hímnősek, színük sárgás- vagy zöldes fehér. Egymagvú bogyószerű termése kékesfekete színű, megközelítőleg 1 cm átmérőjű.
Környezeti feltétel:  A tűző napot jól tűrő növény. Tavasszal kitelepíthető a kertbe, de télen tanácsos világos, hűvös helyen tartani. Néhány fokkal fagypont fölött akár kevés fénnyel rendelkező helységben is átteleltethető. Hazánkban sok helyütt egész évben szabad földben nevelik, de a kiültetés helyének pontos megválasztásával sem garantálható, hogy ellenáll a zord hidegeknek.
A talaj iránt nem túl igényes. A növekedés idején havonta tápoldatozható, ezt intenzív fejlődéssel hálálja meg. Nyáron sok nedvességet igényel, de télen visszafogottan öntözzük. A kiszáradásra levélsárgulással és levélhullással reagál, a lankadás jelei nem mutatkoznak.
A metszést jól tűri, levágott ágak leveleit zölden vagy szárítva ételeinkben is felhasználhatjuk. A visszametszés hatására a növény zömökebb lesz, elbokrosodik. A dézsában tartott növényt akár hosszú törzsű fácskává is alakíthatjuk.
Kérdezz nyugodtan, ha bármire kíváncsi vagy.
Köszönöm, hogy benéztél hozzám.

Jelenlegi ára: 2 150 Ft
Az aukció vége: 2020-06-25 18:50 .